Culinaire videocontent: kijken, kijken, niet koken

January 7, 2017

 

Twee handen trekken een pizzabolletje uit elkaar en er komt een gesmolten kaasmassa in dikke slierten tevoorschijn. Smeuïge beelden waarvan het water je in de mond loopt. De laatste maanden worden we er mee overspoeld op Facebook: kookvideo’s van pagina’s als Tasty of Tastemade met een hoog ‘foodporn’ gehalte.

 

En laten we eerlijk zijn, soms is het heerlijk om gedachteloos kookvideo’s te kijken. Maar heb jij ooit ook maar één recept gemaakt van een kookvideo die je hebt gezien? Nee? Wij ook niet. Parooljournaliste Willeke Keulen zoekt naar verklaringen en schrijft dat het kijken van een kookvideo je hongergevoel soms al voldoende stilt. Daarnaast kan heel bevredigend zijn om te zien dat een handeling wordt afgerond.
De precieze reden waarom we zoveel kookvideo’s kijken hebben wij ook nog niet achterhaald, maar één ding weten we wel: bereidingsvideo’s zijn hot – zeker voor merken!

 

Branded én boeiend

Met content iets vertellen over het merk en tegelijkertijd waardevol zijn voor consumenten is een van de grootste uitdagingen voor content creators. Met kookvideo’s is het ‘what’s in it for them’-gehalte hoog: het blijkt fijn tijdverdrijf en je biedt inspiratie. Daarnaast is er voldoende ruimte voor branding: subtiel een product in beeld, verwijzen naar een recept op de eigen website of afsluiten met een logo. En laten we niet vergeten dat de afzender (de merkpagina) ook constant in beeld is.

 

Thumb-stoppers

Maybe it’s all in the name, maar onze duim blijft stilstaan wanneer we ‘foodporn’ zien. Scrollen we bij reguliere berichten vaak snel verder, bij videocontent blijven we even hangen. Hierbij speelt de Autoplay-functie – dankjewel, Facebook – een belangrijke rol. De gebruiker die blijft hangen is gelijk een waardevolle view, want hij of zij is langer met je merk bezig. Ook beloont Facebook op dit moment video’s met een groter bereik, zowel organisch als paid. Let wel op: verschijnt een logo in beeld, dan haakt een groot deel van de kijkers af. Toon deze dus pas aan het einde.

 

How to how-to

Waar moet je – naast de logoplaatsing – nog meer op letten? Belangrijk is dat de kijker weinig moeite hoeft te doen om je recept te volgen. Veel gebruikers hebben hun geluid uit, dus gebruik geen voice-over. Gebruik tekst in de video om de ingrediënten aan te geven en/of deel een link naar het recept. Daarnaast kantelen mobiele gebruikers zelden meer hun scherm om de video full-screen te bekijken. Omdat de grootste groep je videocontent op hun mobiel zal zien, doe je er goed aan om een vierkant formaat te kiezen voor optimale zichtbaarheid.
Benieuwd hoe dat eruitziet? We maakten deze video voor onze klant Old Amsterdam:

 

Niet koken, wel kopen!

Nu denk je misschien: koopt de kijker wel je product als ze het recept nooit gaan maken? Volgens het Brandlift Onderzoek van Nielsen zijn consumenten die iets met je content doen, niet per se de mensen die je product kopen. Zien consumenten echter – mede door media-optimalisatie – je merk/product vaak genoeg, dan zorgt dit voor meer merkherkenning en aankoopintentie. En laat die zichtbaarheid nou nét het voordeel zijn van videocontent. Een hoger bereik, subtiele maar effectieve product- en logozichtbaarheid en een langdurige, waardevolle view.

 

Door: Fleur van der Eijk

 

 

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Please reload

CONTACT

T: 020 - 238 29 12
E: info@blu-brand.nl

BLU Amsterdam

John M. Keynesplein 12-46
1066 EP Amsterdam

BLU Enschede

Hengelosestraat 549
7521 AG Enschede